Ook je emoties doen gewoon mee.

Ik kwam een mooi citaat tegen: “In the last decade or so, science has discovered
a tremendous amount about the role emotions play in our lives.
Researchers have found that even more than IQ,
your emotional awareness and abilities to handle feelings will determine your success and happiness in all walks of life, including family relationships.” – John Gottman, Ph.D.

Op vakantie kom ik al een paar keer op dezelfde plek. Ze kennen me daar een beetje. Met enkele volwassenen en sommige jongeren heb ik gesprekken die een beetje verder gaan; ze delen waar ze tegenaanlopen. maar wat me opvalt is dat er een niet zo vanzelfsprekende relatie met onze emoties is ontstaan.

Blijkbaar doen we ons soms anders voor. De emoties die we hebben willen we simpelweg niet. Of het rationele hebben we te veel waarde gegeven. ‘Dat is het enige dat telt en ik moet me beheersen. Dat is sterk!’ Je leeft een onnatuurlijk programma en je hebt je aangepast zonder dat je dat nu nog door hebt. En je mist heel veel informatie die je in de communicatie kan gebruiken.

Waarom willen we bepaalde emoties niet? Emoties zelf zijn neutraal en vaak heel waardevol. Boosheid mag vaak niet getoond worden. Maar wat kan het ons dan vertellen? Boosheid is ook een vorm van eigen liefde. Het vertelt ons iets over onze waardes, over grenzen aangeven. ‘Tot hier en niet verder’.

Boosheid an zich is geen negatieve emotie. Als je hem negeert gaat de lading, die energie ergens in je lijf zitten. Daar zijn genoeg onderzoeken naar gedaan. Toch geven we het vaak geen waarde. Niet de waarde die het verdient in een gesprek, in onze relaties en op het werk.

Hoe ga jij om met je emoties? En kom er maar eens achter! Meedoen met de Be Real training kan een belangrijke stap zijn in het speels herontdekken en terug bekend maken van de emoties. Gewoon door ze uit te spelen in een plezierige toneel setting. Het hoeft allemaal niet zo zwaar te zijn. Het uitspelen van je emoties kan een bevrijdend en vaak ook een eerlijk gevoel teweeg brengen. En boosheid spelen kan je ook weer in contact met je macht brengen. Als het weer gewoon mee mag doen kan het ook je zelfvertrouwen weer een hoop goed doen.

Emoties zijn een onderdeel uit de Be Real training. Bekijk rustig de verdere beschrijving van het programma op http://www.lardadrian.nl

En hier een link naar een filmpje over de training:https://www.youtube.com/channel/UCn4i5NvBE4uJ_cECZjdjVTw

Geef commentaar op dit nieuws

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.