‘Niet elke gedachte die je hebt is waar.’

Bij het toneelspelen is denken, gedachtes creëren, de ingang om bij de fantasie van het karakter te komen. Ook de emoties, mits toegelaten, komen hier bij.

In het echte leven is het niet anders. We mogen kiezen hoe en wat we denken. Voor toneel gebruiken we het voor drama, maar voor het echte leven is het een belangrijk inzicht. We zouden het in ons voordeel kunnen gebruiken.

Ik denk dat iedereen die vastloopt in het leven ( burn out, niet weten wat je wilt, stagnatie op een vlak in je leven, werk, relatie) er niet aan ontkomt om zijn gedachte te monitoren. In de gaten te krijgen wat er wordt gedacht om zo de mogelijkheid te hebben het automatische denken, waardoor je bent vastgelopen, te kunnen veranderen.

Lees een willekeurig zelfhulp boek en het is één van de eerste onderwerpen waar je over leest.

Het denken veroorzaakt de emotie en het denken komt voort uit een geloof of overtuiging wat jouw misschien vroeger heeft gediend.

Als we goed begrijpen hoeveel invloed ons denken heeft op wie we zijn en wat we worden; dan willen we uiteindelijk hier toch wel eens naar kijken.

We komen er achter dat we de gedachtes die we automatisch hebben kunnen verwisselen voor  gedachtes die we willen hebben. Die ons helpen, die ons verheffen uit waar we in zaten. Onze gedachtes kunnen weer vóór ons gaan werken. Door de creatie van de gedachtes die we wenselijk achten.

Dat dit niet altijd even makkelijk gaat, snap ik best. Maar als we het snappen; zien we misschien ook een uitweg uit iets wat soms voelt als vast zitten. Of misschien wel zelfs heel erg vast zitten. Als een beklemming. Daar willen we uit en soms met bokkensprongen.

Gedachtes zorgen voor de emotie. Soms voelt die volgorde  niet altijd zo, maar als je dat gaat onderzoeken kom je vanzelf bij die conclusie. In zo verre ben je dus verantwoordelijk voor wat je voelt. Voor veel mensen is dit een lastig statement. Toch refereert het aan de mogelijkheid uit een benarde vastgelopen situatie te kunnen komen.

De theorie is wellicht niet zo moeilijk. Dat was wat ik direct dacht toen ik deze materie behandeld kreeg op mijn coachopleiding. Ik had hem ook graag wat eerder ontvangen. Wellicht dat dit soort levenslessen op school ook steeds meer op waarde geschat worden en komen ze aan bod binnen het curriculum. Maar goed…..

Soms kan de emotie er flink tussen zitten waardoor je misschien nog niet kan zien dat dit kan. Inmiddels ben ik een hoop technieken tegen gekomen die de weg een beetje makkelijker kunnen maken. Zodat je sneller kunt gaan bouwen aan waar jouw talenten voor bedoelt zijn. Of waar je ze dan ook voor zou willen inzetten. ‘Niemand hoeft slachtoffer te zijn van zijn eigen biografie’. Een citaat die mij is doorgegeven door Herman Van Gemerden (PMT).

Kijk naar je gedachten; erken ze; creëer nieuwe en move on!

Geef commentaar op dit nieuws

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.